eleştirel pedagoji

Journal of Critical Pedagogy
ISSN: 2822-4698
                                                                       

  • https://www.facebook.com/elestirelpedagojidergisi
  • https://www.twitter.com/elestirelpedagoji
Ünal Özmen
ozmenu@gmail.com
Biz hiç uyum sorunu yaşamamıştık
26/08/2011
Biz hiç uyum sorunu yaşamamıştık

Göreve yeni atanan öğretmenler, görev yerine gitmeden önce uyum eğitiminden geçecekmiş. Öğretmenlere, atandıkları bölgenin kültürü ve gelenekleri hakkında dersler verilecekmiş.  Bu haberi duyan eski öğretmenler, “bizim hiç uyum sorunumuz olmadı.” diye düşünmüşlerdir. Ben düşündüm; kısmen kentli, doğuştan Sünni ve Türk sayılmama rağmen ilk görev yerim, bağlı olduğu ilçenin en uzağında Alevi ve aynı zamanda Kürt köyüydü. Görev yerime giderken kimse bana “uyum” dersi vermedi. Buna rağmen hiçbir konuda uyum sorunu yaşamadım.

Köy Enstitüleri çok gerilerde kaldı, ama öğretmen okulu ve eğitim enstitüsü çıkışlı 78 kuşağı öğretmenlerinden istisnalar hariç (elbette solculardan söz ediyorum) görev yerindeki halkla uyumsuzluk yaşayan pek olmadı. Sanırım henüz öğrenciyken her koşula göre hazırlıyorduk kendimizi. Gideceğimiz bölgenin kültürü, gelenek ve görenekleri hakkında asgari bilgi sahibi olabiliyorduk. Fakir Baykurt, Mahmut Makal kitapları, henüz biz atanacağımız köylere gitmeden o köyleri bize getiriyordu. En önemlisi de şöyle ya da böyle hepimizin uğruna fedakârlık yapmaya hazır olduğumuz bir davasının olmasıydı. Bu dava işçinin, köylünün yani öğretmeni olacağımız halkın davasıydı. Onunla ters düşmemiz, onun bize aykırı gelen kültürüyle yitneşmemiz söz konusu olmazdı. Galiba kendimizi din ve milliyet gibi bize ait olmayan değerlerle tanımlama gereksinimi duymamamız hepsinden önemliydi.

Peki, bugün atanan öğretmenlerin gittikleri yerdeki insanlarla uyum sorunu yaşayacağını nereden çıkarıyoruz: Felsefe, mantık, sosyoloji dersleri almadıklarından mı, ders kitabı dışında kitap okumadıklarından mı, halkçı bir ideoloji ile tanışmamış olmalarından mı; yoksa büyük çoğunluğunun dinci, milliyetçi olmalarından mı?


1899 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Ortaçağ'dan günümüze sınavlar - 15/05/2020
Galileo mu Sokrates mi?(!) - 01/05/2020
“Tabula rasa” - 24/04/2020
Eğitimi Wi-Fi’ye bağlamak - 17/04/2020
Okulun ihmal ettiği beceriler - 11/04/2020
İnanmak kötü bir şeydir! - 11/04/2020
Çocuklara felaketlerle mücadele eğitimi veriliyor mu? - 13/03/2020
"Başarısız" öğrenciler sınıfta kalsın mı geçsin mi? - 28/02/2020
Türkiye’nin Avrupa’ya gönderdiği öğretmen ve imamlar proselit mi ? - 23/02/2020
 Devamı